OGLAŠAVANJE

Štefica Seratlić, Zabrđe, Luštica

+38267391093/+38231632234 Domaći proizvodi od mesa i mlijeka, maslinovo ulje. Organizovanje porodičnih, turističkih i poslovnih ručkova; smještaj u apartmanima u Zabrđu i Baošićima.

Maslinin moljac (Prays oleae)


29.04.2022.

sl66.jpg

Maslinin moljac (Prays oleae) je rasprostranjen po čitavom Sredozemlju, a napada listove, cvjetove i plodove masline. U toku jedne godine ima tri generacije. Prva napada cvjetove, druga generacija napada plodove, a treća listove.

Najveće štete naprave prva i druga generacija maslininog moljca...

Leptir prve (cvjetne) generacije javlja se u vrijeme razvoja cvjetnih resa, početkom maja, do juna. Ženke polažu jaja na čašicu primarnih pupoljaka koji uglavnom nose plodne cvjetove. Nakon desetak dana javljaju se gusjenice boje lješnika koje se hrane sadržajem cvjetova.

Fotografija sa interneta Sardegna Agricoltura - Difesa da mosca e tignola dell'olivo, incontri  tecniciAssistenza tecnica - Sportelli unici territoriali - ATO 5

Druga
generacija javlja se u junu, odlaže jaja na plodove u koje se nakon nekog vremena ubuše gusjenice koje izgrizaju plod i samu sjemenku.

Plodovi nakon nekog vremena otpadnu.

U avgustu i početkom septembra javlja se treća generacija koja odlaže jaja na listove.
Iako napad moljca varira iz godine u godinu, zaštitu je svakako potrebno sprovoditi zbog očuvanja plodnih cvjetova, posebno kod krupnoplodnih sorti Oblica i Lastovka koje često, neredovno rođaju, a u Boki Kotorskoj se sve više gaje.

Pravovremenim suzbijanjem cvjetne generacije sprječava se jači napad maslininog moljca na plod.

Preporuke za zaštitu odnose na sredstva, proizvedena u zemljama EU. 

Chromos Agro d.d. preporučuje: 
"Chromogor
sistemik, insekticid širokog spektra dejstva koji, koncentraciji od 0,1 – 0,15% odlično suzbija maslininog moljca.

Imidan 50 WG 1,5 kg/ha (150 g/1000 m²/ 100 l vode).
Sredstvo se može primijeniti za suzbijanje prve cvjetne generacije maslinovog moljca u fazi kada su latice zeleno obojene, a za drugu generaciju u fazi kada su plodovi postigli 10 % od svoje završne veličine."

web counter

Apartmani Stojković, Zabrđe

Apartmani Stojković, Zabrđe

www.apartmaninovakovic.com

Apartmani Novakovic

Maslinjaci u Šišićima

Maslinjaci u Šišićima

Opstina Tivat

Opstina Herceg Novi

Opstina KotorInterreg Logo