Put kroz maslinjake, do mlinova


18.12.2022.

 

Zahvaljujući podršci Ministarstva poljoprivrede, Opštine Kotor i Direkciji za izgradnju Kotora, ranije započet projekt "Put kroz maslinjake u Pelinovu", sada je skoro završen (https://www.maslinaboka.org/13-Novosti/1241-Put_do_maslinjaka_u_Gornjem_Grblju).
Osim još oko 150 m preostalog, teško prohodnog puta, do zasada starih maslina sada se može dovesti laka mehanizacija.
Mještani Pelinova, koji posjeduju oko 1500 stabala masline na ovom prostoru, zahvaljuju svima koji su, na bilo koji način podržali ovu akciju.

Još 2017. godine, uz podršku Ministarstva poljoprivrede i tadašnjeg ministra Milutina Simovića, MZ Gornji Grbalj, kao i lokalnih građevinskih preduzetnika (Tujković, Magud...) i seljana Pelinova, sprovedena je prva faza projekta "Put kroz maslinjake do mlinova u Pelinovu".
Sredstvima koje je, tada, obezbijedilo Ministarstvo poljoprivrede, u iznosu od 10 000 €, radnim angažovanjem i donacijom u materijalu pomenutih lokalnih preduzetnika i jednog broja mještana, betonirana je dionica u dužini od oko 350 m najneprohodnijeg dijela, već postojećeg puta kroz zasade maslina, čiji su vlasnici mještani ovog dijela Gornjeg Grblja.
Nastavak ove aktivnosti uslijedio je nedavno, kada je Direkcija za izgradnju Kotora, po specifikaciji koju su uradili njeni stručnjaci, odobrila izvođenje radova, tojest, asfaltiranje dionice puta od kuće Radanovića, do lokacije "Pod vrbom", u dužini od oko 375 m.

Sredstva za sanaciju / asfaltiranje ove dionice puta kroz maslinjake u Pelinovu, obezbijedili su Ministarstvo poljoprivrede i Opština Kotor, za projekat koji realizuje Opština Kotor u saradnji sa Maslinarskim društvom Boka i građevinskim firmama iz ovog kraja i mještanima.

 

V.Đ.

web counter

Apartmani Stojković, Zabrđe

Apartmani Stojković, Zabrđe

www.apartmaninovakovic.com

Apartmani Novakovic

Maslinjaci u Šišićima

Maslinjaci u Šišićima

Opstina Tivat

Opstina Herceg Novi

Opstina KotorInterreg Logo